Kategóriák
Kategóriák
Szűrés
Márka
Szín
Terméktípus
Ajánlataink
Gombocska hírlevél
Szállítási információk

Gombocska BLOG

TOP termékek
Partnereink
Tanúsítvány
SSL Certificate
Naptár
2024. Július
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 

Tépőzár

Főkategória >Varrás >Tépőzár

Tépőzár

Tépőzárak többféle típusban. Színes tépőzár, fekete tépőzár és fehér tépőzárak. Öntapadós és hagyományos tépőzár.


Sorrend:


Sorrend:

Tépőzár

Tudtad, hogy a bogáncsnak köszönhetjük a tépőzárat? Egy vadászt 1941-ben a kutyája szőréből és a saját nadrágjából szedegette ki a nehezen eltávolítható bojtorjánt. Állítólag ez adta az ötletet ahhoz, hogy a bogáncshoz hasonló valami záróelemet alkossanak.

A tépőzár napjainkban már egy igen fontos, nélkülözhetetlen záró vagy rögzítő megoldás. Sok helyen lehet alkalmazni, ruházaton, cipőkön, bőrdíszmű árukon, táskákon, lakástextíliákon, gyógyászati segédeszközökön, csomagoláson, járműben, sport eszközökön és még sorolhatnám. A tépőzár két részből áll, van a horgos és a hurkos felület. Nevezhetjük apa-anya, durva-finom felületnek is, ki hogyan ismeri, használja. A lényeg, hogy két felület kell, mind a kettő más-más felületű, mert csak így tudnak összragadni. A durva felület ragad bele a puha felületbe. Sok esetben, pl. Gyógyászati eszközökön van, hogy csak a durva felületet használják, mert a másik felület, a kész termék olyan kiképzésű, amibe bele tud ragadni a tépőzár horgas része.

Többféle tépőzár van. Vannak a háztartási célnak, a mindennapoknak megfelelőek és a speciális, ipari tépőzárak. Ezek akár 79 kg-ot is elbírnak. A tépőzár erős rögzítést ad, ami attól függ, hogy az alkalmazott alapanyagnak milyen a kiképzése, a felhasznált fonal anyaga, finomsága, horogsűrűsége, és az alkalmazott szövéstechnikától. A normál tépőzárat használjuk a hétköznapokban. Ezek lehetnek varrhatóak és öntapadósak. A varrható az amikor a két felet felvarrjuk az adott anyagra, amire rögzítjük. Az öntapadósnál a tépőzár hátoldalán van az öntapadós csík, amit a papírszalag eltávolítása után tudunk műanyaghoz, fához rögzíteni.

Sokan nem tudják, hogy ezt a kétféle tépőzárat nagyon jól lehet kombinálni. Pl. Egy falvédő rögzítésénél a varrható részt tesszük a falvédőre, a másik fele viszont öntapadós, azt meg a fára tesszük amire rögzítődik majd a falvédő. Ebben az esetben, mikor így használjuk a tépőzárat, nagyon fontos, hogy mindig a puha fele kerül a textilre, azt varrjuk. A másik, a durva az öntapadós. Miért? A textilt előbb vagy utóbb mosni fogjuk, levesszük és betesszük a mosógépbe Ha a durva felület van rajta, akkor az roncsolja a textíliát. Sokan pl. Függönyre teszik a tépőzárat. A karnisra felragasztja a durva, horgas felületet. A puhát felvarrja a függönyre. Mikor mossa a függönyt, vagy csak teszi fel a karnisra, nem fogja megsérteni a finom függönyanyagot. Érdemes erre odafigyelni! A tépőzárakat már gyártják színes kivitelben is, ezek általában 2 cm szélesek.

Tépőzár lehet egyoldalas vagy kétoldalas. Sajnos a kétoldalas nem igazán elterjedt, kevés helyen lehet beszerezni. Vannak viszont már elasztikusak is, ez is ritka még. A tépőzárak 1,5-2 cm-től indulnak, szélességben és 3,4,5, 10 vagy akár 15 cm széleset is kaphatunk.


Webáruház készítés